Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-09-02 16:06:27

“Ukrayna krizini başlatan ABD, krizin en çok kazananı oldu”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Ukrayna krizini başlatan ABD’nin krizin en çok kazananı olduğunu söyledi.

Zhao Lijian, günlük basın toplantısında, son zamanlarda birçok Avrupa ülkesinin Rusya’ya uygulanan yaptırım nedeniyle enerji sıkıntısıyla karşı karşıya bulunduğu için ABD’den yüksek fiyatla doğalgaz satın almak zorunda kaldığına ve ABD’nin Avrupa ülkelerine doğalgaz satmakla yüklü miktarda kazanç elde ettiğine dair haberi yorumladı.

Zhao, Ukrayna krizinin tırmanmasından bu yana geçen altı aydan fazla bir süre içinde, başında ABD’nin bulunduğu Batılı ülkelerin tek taraflı yaptırım uygulamasının krizi çözemeyeceğinin bir kez daha kanıtlandığını, bunun tam tersine, yaptırımın olumsuz etkilerinin gittikçe arttığını ve yayıldığını belirtti. Sözcü konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Habere göre, şu an Avrupa ve ABD piyasalarındaki doğalgaz fiyatları arasındaki fark on kattan daha fazladır, bu yeni bir tarihi rekordur. ‘Business Insider’ internet sitesinde açıklanan verilere göre, ABD şirketleri Avrupa'ya gönderilen her bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gemisinden 100 milyon dolardan fazla kazanç elde edebilir. Belli ki, ABD’nin silah ve tahıl tüccarları Ukrayna krizinden para kazanırken, enerji tüccarları da geri kalmıyor. Ne var ki, Avrupa'daki sıradan insanlar, yükselen elektrik fiyatları gibi zorluklarla yüzleşmek zorunda.”

Zhao, Ukrayna krizini yaratan ABD’nin bugün bu krizin en çok kazananı olduğunu, dünyanın bu gerçeği ciddi ciddi düşünmesi ve buna karşı uyanık olması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Çin Uluslararaası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.