Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, medikal sektöründeki gelişmelerin ele alındığı Ankara SANTEK Zirvesi’ne katıldı.
Bakan Kacır, konuşmasında "Sektördeki özgün üretim kapasitemizi güçlendirecek teşvik ve destek mekanizmalarını, program ve projeleri adım adım hayata geçiriyoruz. Son 22 yılda, medikal sektöründe 3 bin 583 yatırıma teşvik belgesi düzenledik, 945 milyar lira yatırımı harekete geçirdik. Katma değerli üretimi teşvik etmek ve cari açığı azaltmak üzere hayata geçirdiğimiz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programında; Biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlar ve protezlerden yenilikçi eşdeğer ilaçlara pek çok başlıkta, toplam büyüklüğü 15 milyar lirayı aşan 23 yatırım projesini destekliyoruz" dedi.
Kacır, şunları söyledi:
"Medikal alanında yenilikçi fikirlerin ürüne dönüşmesi; uzun soluklu mühendislik, tasarım, prototipleme ve deney aşamalarının sonucudur. Bu anlayışla gerek TÜBİTAK bünyesinde yürüttüğümüz gerekse de TÜBİTAK eliyle desteklediğimiz projelerle sağlık alanında pek çok yenilikçi ürünün geliştirilmesini ve ticarileştirilmesini sağladık. Son 22 yılda, sadece TÜBİTAK burs ve destek programlarımızla, medikal sektöründe yürütülen 3 bin 950 projeye ve 17 binden fazla bilim insanımıza, gencimize 34 milyar lira destekte bulunduk."
Çalışmaların sonuçlarını değerlendiren Bakan Kacır, "Ar-Ge merkezlerimiz ve teknoparklarımız da medikal inovatif projelerin yüksek katma değerli ürünlere ve hizmetlere dönüşmesinde öncü rol üstleniyor. Bugüne dek 73 Ar-Ge merkezi ve teknoparklarımız bünyesindeki 893 teknoloji girişiminin sağlık alanında araştırma geliştirme projesine destek verdik. Sağlıkta yerli üretimi ve teknolojiyi destekleyen bu adımların meyvelerini alıyoruz. 2016’da imal edilen ilaçların yerlilik oranı kutu bazında yüzde 75, değer bazında yüzde 42 seviyesindeyken; geçtiğimiz yılın ilk altı ayında kutu bazında yüzde 90’ların, değer bazında ise yüzde 56’nın üzerine çıktık. Tıbbi cihaz tarafında 2017 yılında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 23 iken bugün yüzde 48’e ulaştık" ifadelerini kullandı.
Son olarak hedeflere değinen Kacır, şu açıklamayı yaptı:
"Önümüzdeki dönemde TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde ülkemizin bilimsel araştırma altyapısını daha da ileriye taşıyacağız. Uzun vadeli kalkınma hedeflerimizle uyumlu bir kamu alım stratejisiyle, yerli üretimi ve Ar-Ge yatırımlarını teşvik edeceğiz. İnovasyonu besleyen, maliyetleri düşüren ve markalaşmayı hızlandıran yönleriyle medikal sektörünün gelişimine öncülük eden kümelenme yapılanmalarının kapasitesini güçlendireceğiz. Sanayicimizi ve üreticimizi tüm imkânlarımızla, her daim destekleyerek, onlarla omuz omuza vererek muasır medeniyetlerin de üzerinde bir Türkiye’yi hep beraber inşa edeceğiz."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.