Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-18 09:08:49

Asya borsaları karışık seyretti

Şirket haberleri

GENIL: "mRNA-1273 (Spikevax)" isimli Moderna COVID-19 aşısı ile ilgili olarak T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (TİTCK) 23.05.2022 tarihinde yaptığımız Acil Kullanım Onayı başvurumuz, Kurumun 17.01.2023 tarihli yazısı ile uygun bulunmuştur. Ayrıca, söz konusu aşının Türkiye'deki ruhsatlandırma ve yurt dışı üretim yeri GMP (Good Manufacturing Practices/İyi Üretim Uygulamaları) denetim süreçlerinin YÜKSEK ÖNCELİKLİ olarak değerlendirileceği de Kurum tarafından bildirilmiştir.

ULKER: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Ülker Bisküvi'nin uzun vadeli kredi notunu B , görünümünü ise "Negatif" olarak   yukarı yönlü revize etmiştir.

GUBRF: İskenderun 3.Asliye Hukuk Mahkemesi 2018/8 Esas sayılı dosya tahtında yeniden görülen davada Maliye Hazinesi adına İskenderun Mal Müdürlüğü Kıyı Kanunu Hükümleri ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik uyarınca Hatay ili, İskenderun İlçesi, Sarıseki sınırları içerisinde bulunan Değirmendere Köyü 796 parsel sayılı 79.350m2 yüzölçümlü şirketimize ait taşınmazın bulunduğu yerden Kıyı Kenar Çizgisi geçtiği iddiası ile ilgili taşınmazın tapu kaydının iptali ve kamu adına terkin edilmesi amacıyla açılan dava kısmen kabul edilerek; Şirketimize ait taşınmazın 78.674,76 m2'lik kısmının tapu kaydının iptali ile kıyı kenar çizgisi olarak terkini ile tescil dışı bırakılmasına, fazlaya ilişkin istemin reddine ve Şirketimizce açılmış karşı davanın da reddine karar verilmiştir.

EGEEN: Şirketimizce, Kurumsal Yönetim Tebliği'nin (II-17-1) 4.2.8 numaralı Kurumsal Yönetim İlkesine uygun olarak, şirketimiz sermayesinin %25'ini aşacak şekilde, 1 yıl süreli Yönetici Sorumluluk Sigortası Poliçesi yapılmıştır.

Pay alım ve satım haberleri

KUYAS: 16/01/2023 - 16/01/2023 tarihinde KUYAŞ YATIRIM A.Ş. payları ile ilgili olarak 24,36 - 24,60 TL fiyat aralığından 400.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ve/veya 0 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi tarafımca/ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte KUYAŞ YATIRIM A.Ş. sermayesindeki paylarım/oy haklarım 16/01/2023 tarihi itibariyle %2,085 sınırına ulaşmıştır/aşmıştır/altına düşmüştür. İşlemin detaylarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

“Öne çıkanlar”

“Asya borsaları karışık seyretti”

  • Yen, BoJ sonrası değer kaybetti
  • Dolar’da toparlanma çabası sürüyor

Asya piyasaları hafta ortasında karışık bir seyir izledi. Japonya Merkez Bankası BoJ, tahvil piyasasındaki kontrollerinde değişiklik yapabileceği beklentilerini boşa çıkarmasının ardından Yen’de değer kaybına neden oldu. Yen’de son günlerde oluşan yükseliş baskısının azalması ile birlikte Japonya endeksi 2%’nin üzerinde kazanım elde etti.

Hong Kong ve Çin endekslerinde oldukça sığ satışlar izlendi. ABD endeks vadelileri karışık bir seyir izlerken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,48% bölgesine kadar geriledi. Dolar endeksi toparlanma eğilimiyle 12 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD

  • ÜFE iyimserliğin devamını sağlayabilecek mi?

ABD’de Aralık ayına ilişkin TÜFE verisi gerileme beklentileri ve bu beklentilerin karşılanmasıyla birlikte geride bıraktığımız hafta risk iştahını artırmıştı. Üretici fiyat endeksi, sonraki dönemde TÜFE üzerinde etkili olabileceği için, son aylarda görülen düşüş trendinin devamı önemli görülüyor. Manşet ÜFE’nin Aralık ayında yıllık bazda 7,4%’ten 6,8’e gerilemesi bekleniyor. Çekirdek rakamda ise beklenti 6,2%’den 5,4%’e gerileme olacağı yönünde.

  • Perakende satışlarda gerilemenin sürmesi bekleniyor

ABD’de enflasyonu soğutabilecek kalemler yakından takip ediliyor. Fed beklentileri için önemli olan enflasyon tahminleri nedeniyle, tüketim talebi için kritik bilgiler veren perakende satış rakamları da yakından izleniyor. Kasım ayında bir önceki aya göre manşet ve çekirdek rakamda gerileme görülmüştü. Aralık ayında satışların Kasım ayına göre daha da hızlı şekilde hız kaybetmesi bekleniyor. Verinin Dolar ve borsalar için ters etki yaratıp yaratmayacağı algının değişip değişmediğini görmek için önemli olacaktır.

Euro Bölgesi

  • Euro Bölgesi enflasyonu

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz politikası için önemli gösterge olarak takip edilen enflasyon verisi açıklanacak. Manşet enflasyonda son dönemde görülen gevşeme herhangi bir rahatlık oluşturmadı. Çünkü çekirdek enflasyon hala ivmesini koruyor. Bu da enerji dışındaki kalemlerin hala tehlike oluşturmaya devam ettiğini gösteriyor. Buna 2023’te Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle devam edebilecek enerji arzı sorunu da eklendiğinde, Avrupa Merkez Bankası üzerinde baskının arttığı bir süreç görülebilir. Beklenti, öncü rakamlara paralel olarak manşet enflasyonun 9,2%, çekirdek enflasyonun 5,2% olarak açıklanması yönünde.

İngiltere

  • Enflasyon Merkez Bankası beklentileri için izleniyor

İngiltere’de Aralık ayına ait enflasyon rakamları açıklanacak. Grafikte görüleceği gibi Kasım ayında görülen ivme kaybına rağmen enflasyon hala oldukça yüksek. Aralık ayında manşet enflasyonun 10,7%’den 10,4%’e, çekirdek enflasyonun ise 6,3%’ten 6,2%’ye gerilemesi bekleniyor. Yine hem beklenti rakamı, hem de grafikte görüleceği üzere çekirdek enflasyonun güçlü konumunu sürdürmesi, İngiltere Merkez Bankası politikaları ve İngiltere büyüme beklentileri üzerinde baskı oluşturuyor.

Günün önemli takvim verileri

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
    Dünya Ekonomik Formu    
10:00   GBP Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara) 10,50% 10,70%
13:00   EUR Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara) 9,20% 9,20%
16:30   USD Çekirdek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Ara) 0,10% 0,40%
16:30   USD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Ara) -0,10% 0,30%
16:30   USD Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) (Ara) -0,40% -0,20%
16:30   USD Perakende Satışlar (Aylık) (Ara) -0,80% -0,60%
22:00   USD Bej Kitap    
22:00   USD FOMC Üyesi Harker'ın Konuşması    

Bilgilendirme 

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.