Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-09-04 13:27:48

Bakan Varank: "Veri transferini düzenleyen yeni bir uluslararası sisteme ihtiyaç var"

G20 Dönem Başkanı Endonezya’nın ev sahipliği yaptığı “G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı”, Bali adasında gerçekleştirildi. Bakan Varank, Endonezya’nın Bali adasında gerçekleşen G-20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısına uzaktan erişimle katıldı. Bakan Varank, Endonezya Dönem Başkanlığının dijital okur yazarlık, veri akışları, bağlanabilirlik önceliklerinin Türkiye’nin çalışmalarıyla ve öncelikleriyle uyumlu olduğunu ifade etti.

Bakan Varank toplantıda şunları dile getirdi:

"Pandemi döneminde ivme kazanan dijital teknolojilerin yaygınlaşmas yeni eşitsizliklere ve uçurumlara neden oldu. Oluşan bu dijital uçurumu aşmanın en etkili yolunun insan merkezli bir duruş sergilemek. Dünya nüfusunun üçte birinin gerekli dijital araçları, dijital okuryazarlığı veya internet erişimi yokken başarılı olması mümkün olmuyor. “Küresel” bir dönüşüm olacaksa, bu uçurumun haksız rekabete dönüşmesine izin vermemek asli görevlerimiz.

Veri transferinin devasa boyutlara eriştiği günümüzün küresel olarak birbirine bağlı dünyasında; bu verilerin kötüye kullanılması, mahremiyetin korunması ve fikri mülkiyet hakkında endişelerimiz üst düzeye çıktı.

Yeni dönemde, gelişmekte olan ülkelerin, küresel dijital platformlara yalnızca ham veri sağlayıcısı olma riskiyle karşı karşıyayız. Günümüzün dijital dünyasını yöneten bir elin parmaklarını geçmeyen güçlerin her türlü manipülasyonu yapıyor. İnsanlık olarak bir dönüm noktasındasındayız. Dijitalleşmenin faydalarının adilane dağıtılabilmesi için veri transferini düzenleyen yeni bir uluslararası sisteme ihtiyacımız var."

Varank, Endonezya Dönem Başkanlığının yıl boyunca yapıcı ve gayretli çalışmasına rağmen, bu yıl “Bakanlar Deklarasyonu”nun yayımlanmamasından dolayı duyduğu üzüntüyü ifade etti. G20’nin; dünya GSYİH'sinin yüzde 80'inden fazlasını, uluslararası ticaretin yüzde 75'ini ve dünya nüfusunun ise yüzde 60'ını temsil ettiğini belirten Bakan Varank, G20'nin küresel sorunları çözmedeki rolüne değindi.

Bakan Varank sözlerine şunları söyleyerek devam etti:

"Bu doğrultuda, Türkiye uluslararası müzakerelerde veya anlaşmazlıklarda taraflar arasında güvenin tesis edilmesi için her türlü çabayı gösteriyor. Özellikle gıda koridorunun güvence altına alınmasında Türkiye’nin gayretlerinin diğer ülkelerce örnek alınması gerekiyor. Diğer G-20 ülkelerinden de aynı çabayı ve çalışmayı bekliyoruz."

Bu yıl, üye ülkelerin Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin ihtilaflarından dolayı ortak bir metin üzerinde mütabakata varılamayan G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı, Dönem Başkanı’nın raporu ve Yeni Dönem Başkanı olarak Hindistan’ın görevi devralmasıyla son buldu.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.