Pusula Yatırım'ın Yurt Dışı Piyasalar Günlük Bülteni'nde, ABD'de özel sektör istihdam artışının 38 bin ile beklentilerin gerisinde kalmasının piyasalar üzerindeki baskıyı hafiflettiği belirtildi. Fed'in yayımladığı Bej Kitap raporunun genel ekonomik faaliyetin hafif ve orta düzeyde büyüdüğüne işaret ettiği aktarılan raporda, New York Fed Başkanı Williams'ın gümrük vergilerinin etkisinin zayıflamasıyla enflasyonun yavaşladığına dikkat çektiği ifade edildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik operasyonların uzun sürmeyeceğine ilişkin açıklamalarının ve Hürmüz Boğazı'nın kontrolüne yönelik mesajlarının da risk iştahını desteklediği kaydedildi. Raporda, Wall Street'teki bazı büyük şirketlerden gelen personel azaltma haberlerinin takip edildiği, JPMorgan'ın ise yükselen tahvil getirilerinin eylül ayında hisse senedi piyasaları açısından temel risk kaynaklarından biri olabileceği yönünde uyarıda bulunduğu belirtildi.
Asya-Pasifik piyasalarında ise iç talepteki toparlanma emareleri ve makroekonomik verilerin etkisiyle alıcılı seyrin korunduğu ifade edildi. Çin'de RatingDog hizmet PMI verisinin 51,4'e yükselerek beklentilerin üzerinde büyüme göstermesi ve Avustralya'nın temmuz ayı ticaret fazlasının tahminleri aşmasının bölge piyasalarındaki olumlu havayı desteklediği aktarıldı.
Döviz piyasasında Japon yeninin dolar karşısında değer kazanmasının dikkat çektiği belirtilirken, Orta Doğu'da Sirik'teki sivil kayıplara ilişkin karşılıklı suçlamaların jeopolitik riskleri gündemde tuttuğu kaydedildi. Avrupa piyasalarında ise önceki günkü satıcılı seyrin ardından yeni güne küresel piyasalara paralel alıcılı bir başlangıç yapıldığı ifade edildi. Hollanda Merkez Bankası'nın kriz hazırlıkları kapsamında ABD ve Kanada'daki altın rezervlerinin yüzde 25'ten fazlasını İngiltere'ye taşıdığına ilişkin haberin de öne çıktığı belirtildi.
Emtia piyasalarında jeopolitik gerilim ve tedarik endişelerinin belirleyici olmaya devam ettiği aktarılan raporda, Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer risklerinin etkisiyle Brent petrolün 95 dolar, ham petrolün ise 90 dolar seviyelerine yükseldiği ifade edildi. Ons altının 4.450 dolar, gümüşün ise 65 dolar bandında dengelendiği kaydedildi.
Raporda, gün içerisinde açıklanacak bileşik ve hizmet PMI verilerinin yanı sıra ABD'den gelecek Challenger istihdam raporu, haftalık işsizlik başvuruları ve dış ticaret dengesi verilerinin yakından takip edileceği belirtildi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.