Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-02-22 14:50:38

Çin'den "Kuzey Akım" boru hattındaki patlama hakkında tarafsız ve adil soruşturma çağrısı

Basında yer alan habere göre, Rusya’nın talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi, geçen yıl Eylül ayında meydana gelen Rusya ile Almanya’yı birbirine bağlayan “Kuzey Akım” doğal gaz boru hattındaki patlamayla ilgili basına açık tartışma düzenledi.

Wang Wenbin, bugün düzenlenen basın toplantısında, “Kuzey Akım” boru hattının önemli bir ulusötesi altyapı ve enerji nakil arteri olduğunu ve patlamanın hem küresel enerji piyasasını ve ekolojik çevreyi olumsuz etkilediğini hem de birçok Avrupa ülkesinin işletmeleri ve hanelerinin bu kış enerji kesintileriyle karşı karşıya kalmasına neden olduğunu söyledi.

Rusya’nın bu konuda bir BMGK karar taslağını önerdiğine değinen Wang Wenbin, bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Wang Wenbin, “Kuzey Akım” boru hattının patlamasının sadece bir ekonomik mesele değil, aynı zamanda insanların geçim sorunu ve siyasi bir mesele olduğunu, tüm Avrupa’nın güvenliği ve istikrarını ilgilendirdiğini vurguladı. Wang Wenbin, patlamanın özellikle Ukrayna krizi arka planında meydana gelmesinin bölgesel gerilimi tırmandırdığını, husumeti ve çatışmayı daha da artırdığını ve diyalog ve müzakereleri ve dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik çerçevesinin inşasını daha da zorlaştırdığını ifade etti.

Giderek daha fazla kanıtların bu olayın bir kaza yerine, kasıtlı düzenlendiğini gösterdiğini dile getiren Wang Wenbin, “Kuzey Akım” boru hattının yıkımından sorumlu ve olayın nedeninin tespit edilmemesi durumunda, komploculara daha fazla “fırsat” verileceğine ve hatta daha fazla terör eyleminin teşvik edileceğine dikkat çekti.

Wang Wenbin, ilgili tarafların objektif ve adil soruşturma yürütmesi ve gerçeği ortaya çıkarması, büyük ulusötesi altyapının güvenliğini sağlaması ve bölgenin ve dünyanın barışı ve huzurunu koruması çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.