Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-08-24 15:37:26

CHP'li Torun: “Saltanat gemisi batacak, Bandırma Vapuru kazanacak”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Yerel Yönetimler Heyeti ile gerçekleştirdiği Aksaray ziyaretinde, basın toplantısı düzenledi.

CHP’li Torun, Aksaray İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantındaki konuşmasında, “Erdoğan, biz seninle aynı gemide değiliz. Sen saltanat gemisindesin, biz Bandırma Vapuru'ndayız. 100 yıl önce olduğu gibi saltanat gemisi batacak, Bandırma Vapuru kazanacak.” ifadesini kullandı.

“Bandırma Vapuru, kazanacak”

CHP'li Torun'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik yaptığı açıklama şu şekilde:

“‘Erdoğan, ‘Türkiye gemisinin içindeyiz. Gemi batarsa hepimiz boğulacağız’ dedi. Erdoğan, biz seninle aynı gemide değiliz. Sen saltanat gemisindesin, biz Bandırma Vapuru’ndayız. Sen o saltanat gemisinde, yandaşlarınla, zevk sefa içinde, bolluk içinde yaşarken biz Bandırma Vapuru’nda yoksul halkımızın çözümlerini üretmek için mücadele ediyoruz. Siz saltanat gemisinde zevk sefa içinde yaşarken halkın gemisini batırmak istiyorsunuz. 100 yıl önce olduğu gibi saltanat gemisi batacak, Bandırma Vapuru, halkın vapuru kazanacak.”

“Sen niye TL’ye güvenmiyorsun?”

Torun, “Erdoğan vatandaşa ‘TL’ye güvenin, dövize yatırım yapmayın’ diyor. Hangi akla hizmet ederek bu cümleyi kuruyorsun, anlamak mümkün değil? Köprüyü, yolu dövizle vereceksin vatandaşa ‘TL’ye güvenin’ diyeceksin. Sen niye güvenmiyorsun? İhaleyi niye döviz üzerinden veriyorsun? Bu vatandaşın aklıyla alay etmektir. 2022 bütçesinden, sadece karayollarının geçiş garantilerine ayrılan para 27 milyar TL.  Daha da artacağı kesin.” şeklinde konuştu.

“Faizi düşürdük deyip kimi kandırıyorsun?”

Faiz oranlarının düşmemesi konusuna değinen Torun, “Faizi yüzde 13’e düşürdük diye milleti kandırmaya çalışıyorlar. Kimi kandırıyorsunuz? Bankalara yüzde 13’ten vereceksiniz, o bankalar vatandaşa yüzde 30-40’tan verecek. Ondan sonra faizi düşürdük diyeceksiniz. Düşen vatandaşın faizi değil ki bankaların faizi. Böyle olmamış olsaydı yüzde 400 kar açıklarlar mıydı? Vatandaşı faiz boyundurluğu altında yaşatırken birileri kazançlarını artırıyor. Vatandaşın icra dosyaları icra dairelerine sığmaz halde. İcra dosyaları son 1 yılda 1,5 milyon artarak 24 milyonu geçti. Kredi kartı borç takibine düşen kişi sayısı 4 milyon 100 bin kişi oldu.” diye konuştu.

“Nebati hayal dünyasında, kiralardan haberi yok”

Kira fiyatlarının yüzde 300 arttığını belirten Torun, “Bir ekonomi bakanımız var, hayal dünyasında yaşayan, uyuyup uyanan, bize çeşitli vaatler veren. ‘Konut fiyatları ve kiralar normalleşiyor’ demiş. Senin herhalde kiradan vatandaşın derdinden haberin yok. Fiyatlar yüzde 300 arttı, Türkiye’de ortalama konut fiyatı neredeyse 2 milyon civarında. İstanbul’da kiralar 6 bin 500 liraya çıktı hala ‘normalleşiyor’ diyor. Artık şu hayal dünyasından çıkıp Türkiye’nin gerçeklerini görse iyi olacak. Artık aklımızla alay ediyorlar.” ifadesini kullandı.

“Yurt sorununa önlem almadılar”

Yurt sorunu konusunda gelişme olmadığını dile getiren Torun, “Öğrencilerimiz hepimizi arıyorlar. Geçen yıl bu sorunu yaşadık. Öğrenciler banklarda kaldı. Belediyelerimiz evler, binalar kiraladı, ellerinden geldiğince öğrencilerimiz açıkta kalmasın diye çabaladılar. Ama iktidar bu sorunu yaşadığı halde maalesef bir önlem alamadı. Şimdi ‘850 lira kredi verdim’ diye övünüyor. Belediyelerimiz 2019’dan bu yana yurt sayılarını 22’den 83’e kapasitelerini de 3 binlerden 15 binlere çıkardı. Yani yaklaşık 4 kat artırdı. Yine imkanları ölçüsünde bu yıl öğrencilerimizin açıkta kalmaması için katkıda bulunacaklar.” diye konuştu.

“Enflasyonda az sonralar bitmiyor”

Torun, “Enflasyonda düşüş sağlayacağız dediler, şimdi işi şubat-marta attılar. Hala aralıkta düşecek diyorlar. Hani televizyonlarda alt yazı geçer ya ‘az sonra’ diye. Hep az sonra diyorlar ama az sonralar bitmiyor. Her geçen gün enflasyon artıyor. Yüzde 48 olduğunda pik seviyesi demişlerdi, şimdi resmi rakam yüzde 80. Ama vatandaşın enflasyonu üç haneli rakama ulaştı. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini de her geçen gün artıyor.” ifadesini kullandı.

“Putin deyince ‘tıpış tıpış görüşeceğiz’ diyorlar”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artık başkalarının talimatlarıyla hareket eder noktaya geldiğini belirten Torun, “Tek adam yönetimi ‘ben ne yaptıysam doğrudur’ anlayışıyla hareket ediyor. Sorunlu olmadığımız ülke kalmadı. Bir Suriye politikası, bir İhvancı dış politika ortaya koydular. Önce beraber tatil yaptılar, kardeşim Esat’tı,  2011’den sonra Esed’e dönüştü, katil dedi. Yıllarca ‘Terörist Esed’le yürümek imkânsız’, ‘İnşallah Rejim bir cesede dönüşecek’, ‘Zalim Esed’in hükümranlığını bitireceğiz’ dedi. Ve 4 milyona yakın Suriyeliyi aldık, milyarlarca dolar harcama yaptık.  Şimdi 11 yılın sonunda diyor ki: ‘bizim Esad’ı yenmek gibi bir derdimiz yok.’ Kemal Kılıçdaroğlu deyince yapmadınız, ama Putin deyince şimdi tıpış tıpış görüşeceğiz, diyalog kuracağız dediniz.” dedi.

“Erdoğan’a orman yangınları tepkisi: Allah’tan kork”

Belediyelerin bütün kapasitesinin üstüne çıktığını ve yangınları söndürmek için mücadele ettiğine değinen Torun, “Bir anlayış var ki yıllardır bizi ayrıştırıyor. Erdoğan, ‘Antalya’da Muğla’da yangınlar oldu belediyeleriniz ne yaptı?’ diye söylemiş. Allah’tan kork Erdoğan. Orman yangınlarını söndürmek Orman Genel Müdürlüğü’nün yetkisinde. Eğer yerleşim yerine gelirse belediye gereğini yapar. Ama orman olmasına rağmen gece gündüz cansiperane belediyelerimiz müdahale etti. Hiç değilse emeğe saygın olsun. O insanların alın terine, çabasına saygın olsun. Bunun üzerinden siyaset yaparak ayrıştırma, bölme.” şeklinde konuştu.

“Kimse yaptım yanıma kaldı zannetmesin”

İlk seçimde iktidara geleceklerini vurgulayan Torun, “Bu ülkenin parasını peşkeş çeken, tüy bitmemiş yetimin hakkını yiyen ve Sarayın beslemelerine, 5’li çetelerine de hesabını soracağız. Bu milletten aldıklarını bu millete tekrar iade edeceğiz. Kimse zannetmesin ki yaptım yanıma kaldı, yurt dışına kaçırdım. Bu ülkenin hakkı bu ülkeye teslim edilecek.” diye ekledi.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.