İzmir’de düzenlenen “Sürdürülebilir Bir Akdeniz İçin Kültür ve Ekolojik Dönüşüm İzmir Sempozyumu”, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde başladı.
İki gün sürecek sempozyum, Fransa Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Dış Eylem Delegasyonu (DAECT) hibesinden yararlanan “Kültürle İşlenmiş Bölgeler / Cultivated Territory” projesi kapsamında gerçekleştiriliyor.
Sempozyum, Sürdürülebilir Akdeniz Kent ve Bölgeleri Ajansı ( AVİTEM) liderliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Nice Côte d'Azur Metropolü, Vitrolles Belediyesi ve Korsika Kolektifi iş birliğiyle düzenleniyor. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, projenin hedeflerini şöyle özetledi:
“Çoklu krizler çağındayız. Başta iklim krizi olmak üzere, çatışmalar, teknolojinin ve özellikle yapay zekânın getirdiği belirsizlikler ve eşitsizlikler. Her geçen gün güvensizlik artıyor. Oysa hem günümüz insanları hem de gelecek nesiller için daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek istiyoruz. Bu proje ile bizler dayanışıyoruz; yerel eylemlerle küresel eğilimleri birleştiren, insanlara ve gezegene özen gösteren ve herkes için eşit haklar ve fırsatları garanti eden bir dönüşüm için çalışıyoruz.”
Prof. Okyay ayrıca, “Bu dönüşüm çabamızın merkezine de ortak ve farklı yönleri ile kültürümüzü koyuyoruz. Çünkü, kültürü, sorunlarımızın çözümünde her zaman en etkili bileşenlerden biri olarak görüyoruz. Kültür, ortak noktaları keşfetmemizi sağlarken, farklı hikâyelerden de beslenir. Bizlerin o hikâyelerden ilham almamızı, başkalarından öğrenmemizi sağlar; iyilik, hoşluk, güzellik ve şefkati getirir. Tam da bu nedenle kültürel çeşitlilik her zaman insan hakları ve temel özgürlüklerle el eledir. Hiç kimseyi geride bırakmamanın garantisidir.” dedi.
Sempozyumun programı kültür, kentsel tasarım, ekoloji ve toplumsal katılım başlıklarını kapsıyor. Prof. Okyay, imzalanacak manifesto hakkında “İnanıyorum ki, Kültürle İşlenmiş Bölgeler Projesi paydaşları ile birlikte imzalayacağımız manifesto bize daha iyi bir dünya yaratma yolculuğumuzda rehberlik edecektir.” ifadesini paylaştı.
Prof. Okyay ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası misyonlarına da değindi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Kültür Yönetişim Komitesi’nde yer alıyoruz. Bu görevimizle 2015 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacına 18. Amaç olarak Kültür Hedefinin eklenmesini savunuyoruz. İki hafta sonra Barcelona’da bu misyonun savunuculuğunu Mondiacult 2025’te gerçekleştireceğiz.”
Sempozyum kapsamında, İzmir’den Akdeniz’e Bakış, Denizle İlişki, Tasarım ve Kültür, Kültürün Mekansal Boyutu, Geçişlilik Alanları ve Tasarım Olanakları ile Kırsal ve Kentsel Dönüşümler gibi konular ele alınacağı belirtildi.
Programın finalinde, 5 Eylül Cuma günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın katılımıyla “Akdeniz Kültür ve Ekoloji Kentleri Manifestosu” imzalanacak.
Kültürle İşlenmiş Bölgeler projesi ile, İzmir’in Akdeniz’de kültürel diplomasi alanındaki görünürlüğünü artırmayı ve doğa, tarım, turizm ile çevre alanlarında sürdürülebilir prototiplerin hayata geçirilmesine katkı sağlamak amaçlanıyor. Sempozyum kapsamındaki tüm oturumların halka açık olarak düzenlendiği aktarıldı..
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.