Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-10-18 10:39:29

Taze incirin sağlığa 6 faydası

Acıbadem Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Burcu, taze incir tüketmenin vücuda sağladığı 6 faydayı anlattı.

Burcu, taze incirin antioksidan kaynağı olduğu olması, yüksek posa içeriği, vitamin ve mineraller sayesinde vücuda birçok fayda sağladığını söyledi.

Taze incirin porsiyon kontrolüne özen gösterilerek tüketilmesi gerek bir meyve olduğunu belirten Burcu, “İnciri tüketirken porsiyon miktarını abartmamak gerekir. 1 adet orta boy taze incir bir porsiyon meyveye eşit olup yaklaşık 60 kalori içermektedir. Özellikle diyabet hastaları ve böbrek taşı olanların inciri dikkatli tüketmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Bağışıklığı güçlendiriyor

Burcu, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamak amacıyla günlük beslenmede taze incire yer verilmesi gerektiğine değinerek, “İncirin antioksidan özelliği serbest radikallere karşı koruyuculuk göstererek vücut direncini artırıyor. Özellikle mor renkli incirlerin antioksidan özelliği diğer incirlere kıyasla daha fazla olduğundan, günde bir adet mor incir tüketmeyi ihmal etmeyin.” dedi.

Kalbi koruyor

İncirin kan basıncını dengeleyerek, kandaki yağ seviyelerini iyileştirebildiğine dikkati çeken Burcu, bu durumun damar sağlığını iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Burcu, incirin yüksek kan basıncını düzenleyen potasyumu içinde barındırdığını belirterek,  “İncirdeki yüksek posa seviyeleri, fazla sodyumun vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Diyabet, böbrek hastalıkları gibi kronik bir hastalığınız yok ise günde bir adet inciri düzenli tüketmenizde fayda var.” diye konuştu.

 Sindirimi iyileştiriyor

Düzenli incir tüketen kişilerde kabızlığın önemli ölçüde azaldığını dile getiren Burcu, “Yüksek oranda içerdiği çözünür ve çözünmez posa sayesinde kabızlığı önlemek için beslenme tedavisinde kullanılabilen incir aynı zamanda bağırsaklarda bulunan iyi bakterileri zenginleştiren prebiyotik içeriğiyle sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kemikleri güçlendiriyor

Burcu, incirin kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından zengin bir kaynak olduğunu söyleyerek, “Taze incir yüksek potasyum içeriği sayesinde yüksek tuz içeren diyetlerin neden olduğu kalsiyum atılımını engeller; bu sayede kalsiyumun kemiklerde tutulmasına yardımcı olur ve sonuç olarak osteoporoz riskini azaltabilir.” dedi.

Ağırlık kontrolüne destek oluyor

İncirin zayıflama diyetlerinde de olumlu etkilerinin olduğuna dikkati çeken Burcu, “Yüksek posa içeriği sayesinde bağırsakları çalıştıran taze incir, yüksek posa içeriği ile doygunluk hissini artırarak iştah kontrolü sağlamaya destek oluyor. Bu yönden zayıflama diyetlerinde veya vücut ağırlığı kontrolünde porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilebiliyor.” şeklinde konuştu.

Tatlı isteğini karşılıyor

Burcu, tatlı isteğini karşılamak amacıyla incir tüketilebileceğini belirterek, “İnciri tek başına tüketmek kan şekerini hızla yükselterek sonrasında daha çok yeme isteği oluşturabildiğinden ara öğünde tercih edeceğiniz inciri yoğurt, süt, kefir ve sert kabuklu yemişler gibi protein kaynaklarıyla beraber üzerine tarçın serperek tüketin. Her besinde olduğu gibi incirin de fazla tüketiminin vücutta yağa dönüşeceğini unutmamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.