Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-11-23 09:08:42

Piyasa işte

Aynı nedenlerle düşüp, aynı denenlerle kararsız kalan, aynı nedenler de kararsızlıkla yükselen piyasalar ile karşı karşıya kalmak yatırımcı için oldukça zor hele Şükran günün yaklaştığı bir süreçte. Pekin ve Şangay'daki vaka sayıları istikrarlı bir şekilde artıyor ve yetkililerin bazı tesisleri kapatmasına neden oluyor. İşte Asya hisse senedi piyasaları da, Çin anakarasında artan COVID-19 vakalarına rağmen, yatırımcıları yeni salgınların dünyanın ikinci büyük ekonomisinin yeniden açılmasını ne kadar yavaşlatabileceği konusunda kararsız bırakmasına rağmen, bügün çoğunlukla pozitif bölgede kalmayı tercih ettiler. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik borsa endeksi , ABD borsalarının bir önceki seansı kazançla kapatmasının ardından %0,3 arttı. Avustralya hisseleri yükselen petrol fiyatları ve madencilik kaynaklı %0.7 , Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0.6 yükselirken, Çin'in CSI300 Endeksi yatay bir açılış yaptı. Gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, %3,758'lik kapanışa kıyasla %3,7578'e yükseldi. Yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentisiyle yükselen iki yıllık getiri, %4.517'lik ABD kapanışına kıyasla %4.5227'ye dokundu. Euro %0.02 artışla 1.0302$'a yükselirken, doların diğer büyük ticaret ortaklarının para birimleri karşısındaki sepetini takip eden dolar endeksi 107.14'te işlem görüyor. Suudi Arabistan'ın OPEC+'ın üretim kesintilerini sürdüreceğini ve piyasayı dengelemek için daha fazla adım atabileceğini söylemesinin ardından ,ABD ham petrolü %0,3 artışla varil başına 81,15 dolara ve Brent ham petrolü varil başına 88,35 dolara yükseldi. G7, AB ve Avustralya ile birlikte, Moskova'yı Ukrayna'yı işgalinden dolayı cezalandırmayı amaçlayan yaptırımların bir parçası olarak, 5 Aralık'ta Rus petrolünün deniz yoluyla ihracatına tavan fiyat uygulayacak. Üst düzey bir ABD Hazine yetkilisi’de G7’nin yakında Rusya'nın petrol ihracatına yönelik fiyat sınırını açıklayacağını ve koalisyonun muhtemelen seviyeyi aylık yerine yılda birkaç kez ayarlayacağını açıklarken gerilimi biraz daha tırmandırıyordu. G7 fiyat tavanı, şirketlerin, söz konusu petrolün satın alınması fiyat tavanının altında olduğu sürece, koalisyon üyelerine Rus petrol ithalatı için sigorta, nakliye ve finansman dahil olmak üzere hizmetler sunmasına izin verecek. Yeni Zelanda Merkez Bankası , bu sabah faiz oranlarını 75 baz puan artırarak - şimdiye kadarki en büyük hamlesi - yaklaşık 14 yılın en yüksek seviyesi olan %4.25'e yükseltti ve inatla yüksek enflasyonu kontrol altına almak için mücadele ederken daha fazla artışın yolda olduğunu işaret etti. Bugün ABD Merkez Bankası'nın Kasım ayı politika toplantısına ilişkin tutanaklarının açıklanması, yetkililerin ekonomik koşulları nasıl gördüğüne dair öngörü peşindeki piyasalar açısından merakla bekleniyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, " “F-16 konusunda ihtiyaçlarımızı ilgili kuruluşlarımızla belirledik. Bunlar yabancı askeri satışlar çerçevesinde Amerikalılara müracaatımızı yaptık. Onlarla 3’ü Türkiye’de 1’i ABD’de olmak üzere 4 askeri heyetler arası toplantı yapıldı. Bizim muhatabımız olan ABD askeri heyeti ve onların bünyesinde olduğu ABD Savunma Bakanlığı bizimle yaptığı görüşmede bu tedariki ve modernizasyonu desteklediklerini söylüyorlar. Gayet de güzel sonuçlar geldi." dedi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşmak için daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç olduğunu belirterek gösterge faiz oranını 75 baz puan artırdı. RBNZ'den yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 3,50'den yüzde 4,25'ye yükseltti.

ABD'de Yüksek Mahkeme, eski Başkan Donald Trump'ın talebini redderek, vergi kayıtlarının Temsilciler Meclisi Mali Mevzuat Komisyonu'na gönderilmesini onayladı. Böylece Trump bu konuda, 3 yıldır verdiği hukuk mücadelesini kaybetmiş oldu.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonu düşürmenin ABD Merkez Bankası(Fed) için kritik olmaya devam ettiğini yineledi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, tasarrufu teşvik etmek için yüksek faiz oranlarının daha uzun sürebileceğini söyledi

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), 2022 yılı üçüncü çeyrek döneminde küresel borç seviyesinin 6,4 trilyon dolar azalarak yaklaşık 290 trilyon dolara gerilediğini bildirdi.

İngiltere, Fransa ve Almanya ortak açıklama yaparak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın da (UAEA) doğruladığı İran'ın nükleer programını daha da genişletmek için attığı son adımları kınadı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, vadeli doğalgaz fiyatında megavatsaat başına 275 euro tavan fiyat uygulanmasını teklif etti.

Paraguay Merkez Bankası(BCP), üst üste 14 artırımın ardından bir önceki toplantısında ara verdiği faiz artırım sürecine, dünkü toplantısında da devam etti.Paraguay Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 8,50 olarak kaldı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.