Reklam
Tarih : 2026-07-14 10:54:24

ABD enflasyon verisi öncesinde gözler Fed'in faiz patikasına çevrildi

İkon Menkul tarafından yayımlanan "ABD Enflasyonu Öncesi Piyasa Görünümü" raporunda, ABD'de yıllık manşet enflasyonun yüzde 4,2'den yüzde 3,8'e, aylık enflasyonun ise yüzde 0,1 gerilemesinin beklendiği belirtildi. Bu iyileşmede haziran ayındaki enerji fiyatlarındaki düşüşün etkili olabileceği ifade edilirken, son günlerde petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin önümüzdeki aylara ilişkin enflasyon risklerini yeniden artırdığı kaydedildi.

Raporda, piyasaların asıl takip edeceği verinin çekirdek enflasyon olduğu belirtilerek, yıllık çekirdek TÜFE'nin yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e gerilemesinin, aylık çekirdek enflasyonun ise yüzde 0,2 seviyesinde kalmasının beklendiği aktarıldı. Aylık verinin yüzde 0,2'nin üzerinde gelmesinin temel fiyat baskılarının yeniden güçlendiği şeklinde değerlendirilebileceği ifade edildi.

Raporda, ABD-İran geriliminin tırmanması ve Hürmüz Boğazı'na yönelik risklerin petrol fiyatlarını yukarı taşıdığı belirtilerek, Brent petrolün yaklaşık 85 dolar, WTI petrolün ise 80 dolar seviyesine yükseldiği kaydedildi. Petrol fiyatlarındaki artışın kalıcı olması durumunda enerji maliyetlerinin yeniden tüketici fiyatlarına ve şirket giderlerine yansıyabileceği, bu nedenle bugünkü verinin yalnızca haziran ayına değil, yeni enerji şokuna karşı Fed'in ne kadar hareket alanı bulunduğunu görmek açısından da önem taşıdığı ifade edildi.

Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamaların ardından faiz artırımı beklentilerinin yeniden güç kazandığı belirtilen raporda, vadeli piyasalarda temmuz ayında faiz artırımı olasılığının yaklaşık yüzde 43, eylül ayında ise yüzde 78 seviyesinde fiyatlandığı aktarıldı. Bugünkü TÜFE verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin bu fiyatlamayı daha da güçlendirebileceği, beklentilerin altında kalacak bir verinin ise dolar ve tahvil faizlerinde geri çekilmeye, teknoloji hisseleri ile değerli metallerde tepki alımlarına neden olabileceği vurgulandı.

Raporda, jeopolitik risklere rağmen altın fiyatlarının iki haftanın en düşük seviyesine gerilediği belirtilirken, bunun temel nedeninin petrol kaynaklı enflasyon endişesinin dolar ve ABD tahvil faizlerini yukarı taşıması olduğu kaydedildi. Enflasyon ve reel faiz beklentilerinin yükseldiği dönemlerde güvenli liman talebinin güçlü dolar baskısının gerisinde kalabildiği aktarıldı.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.