Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2026-08-24 11:45:27

Otomotiv pazarı yılın ilk 7 ayında yüzde 10,72 daraldı

Pusula Yatırım tarafından yayımlanan Otomotiv Sektörü raporunda, bu dönemde otomobil satışlarının yüzde 12,14 düşüşle 502 bin 712 adede, hafif ticari araç satışlarının ise yüzde 5,05 gerileyerek 136 bin 253 adede indiği belirtildi. Otomobil satışlarındaki daha belirgin daralmanın toplam otomotiv pazarındaki gerilemenin temel unsurlarından biri olduğu aktarıldı.

Temmuz 2026'da Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 daralarak 80 bin 768 adet seviyesine gerilediği ifade edildi. Yüksek faizler ve taşıt kredilerine erişimdeki sınırlamaların otomotiv talebini baskıladığı belirtilirken, mevcut koşulların devam etmesi halinde yıl sonunda pazarın yüzde 20 daralmasının ve toplam satışların 1,1 milyon adedin altında kalmasının beklendiği kaydedildi.

Taşıt fiyatlarındaki artış ve mevcut kredi limitlerinin yetersiz kalmasının da talep üzerindeki baskıyı artırdığı, kredi kullanım oranlarının yükseltilmesinin sektörün canlanması açısından önem taşıdığı aktarıldı. Temmuz ayında otomotiv pazarının son 5 yılın Temmuz ayı ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının 5 yıllık ortalama olan 83 bin 154 adede kıyasla yüzde 2,8 daha düşük gerçekleşerek 80 bin 786 adet olduğu ifade edildi. Otomobil satışlarının 62 bin 478 adet ile 5 yıllık ortalamanın yüzde 3,1, hafif ticari araç satışlarının ise 18 bin 308 adet ile yüzde 2,0 altında kaldığı aktarıldı.

Buna karşılık, 10 yıllık Temmuz ayı ortalamasıyla karşılaştırıldığında otomotiv pazarının daha güçlü bir görünüm sergilediği belirtildi. Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının 10 yıllık ortalama olan 71 bin 466 adedin yüzde 13,0 üzerinde gerçekleştiği, otomobil satışlarının 10 yıllık ortalamanın yüzde 12,1, hafif ticari araç satışlarının ise yüzde 16,2 üzerinde kaldığı kaydedildi.

Türkiye otomotiv pazarında 2026 yılının Ocak-Temmuz döneminde yakıt türleri bazında dönüşümün sürdüğü belirtildi. Benzinli otomobillerin yüzde 41,4 pazar payıyla ilk sırada yer aldığı, 2025'in aynı dönemindeki yüzde 45,3'lük payına göre 3,9 puan gerilediği aktarıldı. Hibrit otomobillerin pazar payının yüzde 33,0'a yükselerek 5,0 puan arttığı, elektrikli otomobillerin payının ise yüzde 18,7'ye çıkarak 0,6 puan yükseldiği ifade edildi. Dizel otomobillerin payının yüzde 6,1'e gerileyerek 1,8 puan azaldığı, otogazlı otomobillerin payının ise yüzde 0,8'e yükseldiği kaydedildi.

Böylece yılın ilk yedi ayında hibrit ve elektrikli otomobillerin toplam pazarın yüzde 51,7'sini oluşturduğu, benzinli otomobillerin ise en yüksek pazar payına sahip yakıt türü olmayı sürdürdüğü belirtildi.

Segment bazında Türkiye otomobil pazarının 2026 yılı Ocak-Temmuz döneminde ağırlıklı olarak C ve B segmentlerinde yoğunlaşmayı sürdürdüğü aktarıldı. C segmentinin yüzde 55,1 pazar payıyla lider konumunu koruduğu, B segmentinin yüzde 29,0 payla ikinci sırada yer aldığı ifade edildi. A segmentinin yüzde 0,3'lük payıyla birlikte A, B ve C segmentlerinin toplam pazarın yüzde 84,4'ünü oluşturduğu kaydedildi.

Temmuz 2026 itibarıyla Türkiye'de elektrikli araç ekosisteminin büyümesini sürdürdüğü belirtildi. Elektrikli araç sayısının bir önceki yılın aynı dönemindeki 291 bin 775 seviyesinden 464 bin 873'e yükselerek yüzde 59,3 artış kaydettiği, toplam şarj noktası sayısının ise 32 bin 682'den 46 bin 665'e çıkarak yüzde 42,8 büyüdüğü aktarıldı. Son bir yılda elektrikli araç sayısının 173 bin 98, şarj noktası sayısının ise 13 bin 983 arttığı ifade edildi. 2026 yılının Ocak-Temmuz döneminde elektrikli otomobillerin toplam otomobil pazarındaki payının yüzde 18,7'ye yükseldiği kaydedildi.

Türkiye otomotiv pazarında yerli ve ithal araç satışlarının Temmuz 2026'da yıllık bazda daraldığı, düşüşün ithal araçlarda daha belirgin olduğu belirtildi. Temmuz ayında yerli araç satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 düşüşle 25 bin 856 adede, ithal araç satışlarının ise yüzde 28,6 düşüşle 54 bin 930 adede gerilediği aktarıldı. 2026'nın ilk yedi ayında yerli araç satışlarının 208 bin 592 adet, ithal araç satışlarının ise 430 bin 373 adet olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, 2026 yılı Ocak-Temmuz döneminde otomotiv sektöründe üretim, ithalat ve ihracat tarafında daralma eğiliminin sürdüğü belirtildi.

Toplam otomotiv üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 azalarak 767 bin 216 adede, otomobil üretiminin ise yüzde 18,6 düşüşle 424 bin 667 adede gerilediği aktarıldı. İthalat tarafında toplam otomotiv ithalatının yüzde 17 azalarak 437 bin 176 adede, otomobil ithalatının ise yüzde 19 düşüşle 326 bin 159 adede indiği ifade edildi. Toplam otomotiv ihracatının yüzde 13,6 azalarak 542 bin 401 adede, otomobil ihracatının ise yüzde 29,2 düşüşle 255 bin 679 adede gerilediği kaydedildi.

Yılın ilk yedi ayında otomotiv sektöründe üretim, ithalat ve özellikle otomobil ihracatındaki zayıflamanın sektörün genel görünümü üzerinde belirleyici olmaya devam ettiği belirtildi.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 egepress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.